Hoved-, total- eller fagentreprise?

Hvornår skal du bruge en entreprenør?

Der findes en del forskellige slags entrepriseformer, men det kan være svært at holde helt styr på hvilken du har brug for til netop dit projekt.
 
Her kan du læse mere om de tre mest anvendte, i forbindelse med byggeprojekter.
 
Hvornår skal du bruge en entreprenør?
En entrepriseform er en term der bruge om de forskellige ansvarsområder som økonomi, jura, projektstyrring, byggeledelse osv. og hvor ansvar ligger. Det kan nemlig have både fordele og ulemper at fordele ansvaret videre til andre.
 
Du skal overveje flere ting, før du afgøre hvilke entrepriseform, du skal benytte. Har du tegninger klar? Hvor mange faggrupper skal involveres? Kan du selv stå for det og har du tiden?
Selvom mange gerne vil stå for det selv, er det vigtigt at være realistisk hvis du overvejer at gøre det hele selv.

Hovedentreprise

Hvis du vælger en hovedentreprise, skal du enten selv eller din rådgiver, stå for alle godkendelser og lignede. Disse kommer fra hovedentreprenøren.
Så snart au har godkendt denne aftale/kontrakt vil den tilknyttede hovedentreprenør står for resten herfra. Det indbefatter blandt andet tidsplanen for hele projektet, kontakten til diverse underleverandører, jura, økonomi samt diverse dump på vejen.
 
Det er altså den enterpriseform, der giver dig mindst kontrol. På den anden side skal du heller ikke bekymre dig om nogle faktorer, men blot vente på at projektet står færdigt.
Dette gør også hovedentreprisen til den mest benyttede til private byggesager. 

Fagentreprise

Her tager du selv en smule mere styrring på projektet og det er dig (eller en rådgiver) der styrer og koordinerer alle dele af byggeprocessen.
Det betyder at du skal finde de rette håndværkere og andre fagfolk til de forskellige opgaver, koordinerer hvornår de hver især kan komme til, samt underskive og indgå alle aftalerne. Det er altså dig der hæfter på hele projektet.

Du skal også være opmærksom på at du skal kunne overskue og løse diverse konflikter og uenigheder mellem fagfolkene. Tag imod input fra dem og lav en god tidsplan, hvor der er plads til forsinkelse.

Totalentreprise

Dette er den mest oplagde entrepriseform til erhverv. Det eneste du her skal stå for er at indgå den rette aftale med din totalentreprenør. Derefter er det vedkommende der står for alle andre dele.
Du giver på sin vis en slags fuldmagt. Totalentreprenøren vil indgå alle aftalerne med arkitekter, bygningskonstruktører, ingeniører og alle de nødvendige håndværkere.

Hvis du skal bruge en dygtige totalentreprenør kan du læse mere her.

Indhent et tilbud